You are visiting a website that is not intended for your region

The page or information you have requested is intended for an audience outside the United States. By continuing to browse you confirm that you are a non-US resident requesting access to this page or information.

Switch to the US site

Select Your Country or Region
Prześlij
COVID-19 Centrum Informacji

Getinge wprowadza długoterminowe i elastyczne podejście do pracy zdalnej

Troje na czterech pracowników Getinge, którzy pracowali z domu podczas pandemii COVID-19 uważa, że wzrosła zarówno wydajność, jak i harmonia między pracą a życiem prywatnym. W rezultacie firma wprowadza na całym świecie długoterminową  i elastyczną ofertę pracy zdalnej.

„Jesteśmy przekonani, że to podejście jest korzystne dla obu stron. Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Harvard Business School* wynika, że pracownicy są bardziej produktywni, gdy pracują z domu. Potwierdza się to także z naszymi wewnętrznymi badaniami, elastyczna koncepcja miejsca pracy przyniesie korzyści zarówno naszym pracownikom, jak i firmie” — mówi Magnus Lundbäck, Executive Vice President Human Resources and Sustainability w Getinge. Niedawno przeprowadzone badanie obejmujące pracowników biurowych firmy Getinge w 10 największych krajach pokazuje, że to, co zaczęło się jako środek służący zapewnieniu bezpieczeństwa i higieny pracy w początkowym okresie epidemii COVID-19, stało się obecnie stałym sposobem pracy w naszej firmie na całym świecie.

Ponad 70% pracowników uważa, że praca zdalna poprawiła wydajność i pozytywnie wpłynęła na harmonię pracy i życia prywatnego.

„Obietnica Getinge "Passion for Life" obejmuje również życie naszych pracowników. Również po epidemii COVID-19 chcemy być atrakcyjnym pracodawcą, oferującym obecnym i przyszłym pracownikom biurowym możliwość pracy tam, gdzie mogą wykonywać ją najlepiej”, wyjaśnia Magnus Lundbäck.

Elastyczna oferta firmy Getinge dla stanowisk pracy, jest dobrowolna i oparta na potrzebach pracowników, obejmuje możliwość pracy na pełnym etacie poza biurem, w biurze lub kontynuacji pracy z biura. Firma opracowała koncepcję dostosowaną do lokalnych potrzeb adaptacyjnych i wdrożeniowych.

Elastyczne podejście do miejsca pracy jest obecnie wdrażane i oczekuje się, że zostanie sfinalizowane w 2021 roku.

* Research: Knowledge Workers Are More Productive from Home (hbr.org)